ΚΟΜΠΟΣΤ

Κομπόστ

Το κομπόστ δεν κοστίζει, είναι εύκολο να παρασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί, ενώ η χρήση του εμπλουτίζει το έδαφος και συμβάλλει στη συγκράτηση του νερού.

Το κομπόστ, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδομένο στη χώρα μας, είναι η διαδικασία μετατροπής των απορριμμάτων τροφής σε φυσικό πόρο. Τα περισσότερα νοικοκυριά δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλες ποσότητες τροφής πετιούνται κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Ο μέσος Γάλλος πετάει περίπου 20 κιλά τροφής το χρόνο, κάτι που κοστίζει κατά μέσο όρο 400 ευρώ το χρόνο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αρχίσουμε όλοι να παρασκευάζουμε κομπόστ και να κερδίζουμε εμείς αλλά και το περιβάλλον. Αντί λοιπόν να πετάμε τα υπολείμματα της τροφής στα σκουπίδια και να καταλήγουν σε αποτεφρωτήρες ή στις χωματερές, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε ένα θησαυρό αντικαθιστώντας με το κομπόστ που παρασκευάζουμε χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα,. Όταν βάζουμε κομπόστ στο χώμα, αυτό λειτουργεί σαν μία «λεκάνη» που συγκρατεί τον άνθρακα μειώνοντας έτσι τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα (αέριο που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου) στην ατμόσφαιρα. Το κομπόστ δεν κοστίζει, είναι εύκολο να παρασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί, ενώ η χρήση του εμπλουτίζει το έδαφος και συμβάλλει στη συγκράτηση του νερού.